{ "title": "Kronik Bel Soğukluğu", "image": "https://www.belsoguklugu.gen.tr/images/kronik-bel-soguklugu.jpg", "date": "21.01.2024 18:06:49", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Kronik Bel Soğukluğu, Neisseria gonorrhoeae adlı bakterinin sebep olduğu, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Üreme organlarının ılık ve nemli bölgelerinde kolayca üreyip çoğalırlar. Kadınlarda rahim ağzı, rahim, yumurtalık kanallarında hem kadın hem erkekte idrar yollarında ürer. Ayrıca gözler, ağız içi, boğaz ve anal bölgede de yerleşebilir. Oldukça sık rastlanan bir enfeksiyondur.

Bulaşma şekli: Vajina, penis, ağız ve anal bölgeye doğrudan temas ile bulaşır. Meni boşalması olmadan da bulaşabilir. Doğumda anneden bebeğe geçebilir.

Risk grupları: Aktif cinsel yaşamı olan herkes Kronik Bel Soğukluğu olabilir.

Belirti ve bulgular: Bel soğukluğu olan bazı erkeklerde hiçbir belirti olmayabilir. Ancak birçok erkekte bakteri bulaştıktan en az 2-5 gün, en çok 30 gün içinde belirtiler görülür. İdrar yapma sırasında yanma görülebilir ve penisten sarı, beyaz veya yeşil renkli akıntı gelebilir. Bazı durumlarda testislerde şişlik ve ağrı olur.

Kadınlarda belirtiler hafiftir. Çoğunlukla belirti fark edilmez. Kadınlarda ilk belirtiler idrar yaparken yanma ve ağrı, vajinal akıntının artması ya da adet dönemi dışında vajinal kanamalardır.

Erkek ve kadınlarda anal akıntı, kaşıntı, yanma, ağrı, kanama ya da ağrılı dışkılama görülebilir.

Boğazda enfeksiyon gelişirse boğaz ağrısı görülebilirse de genelde belirti olmaz.

Kronik Bel Soğukluğununkomplikasyonları

Tedavi edilmezse hem erkek hem de kadınlarda ciddi, kalıcı sorunlar yaşanabilir. Kadınlarda kasıkta iltihaplanma olabilir. Bu durumda belirtiler hafif olabildiği gibi karın ağrısı ve ateşle de seyredebilir. Kısırlık veya dış gebelik riski artar.

Erkeklerde ise testislere bağlı tüplerde enfeksiyon gelişir. Ağrı olur ve tedavi edilmezse kısırlığa neden olur.

Kronik Bel Soğukluğu kan ve eklemlere de yayılabilir. Bu hayati tehlikesi riski oluşturur.

Kronik Bel Soğukluğu olanlara AİDS virüsü olan HİV 'in bulaşması daha kolaydır.

Hamile Kadın ve Bebeğine Etkisi

Eğer annede Kronik Bel Soğukluğu varsa enfeksiyon doğum sırasında bebeğe bulaşır. Buna bağlı olarak bebekte körlük, eklem enfeksiyonu veya hayatı tehdit edici kan enfeksiyonu görülebilir. Tüm anne adaylarında uygun muayene ve testlerin gerekirse de tedavilerinin yapılması önemlidir.

Tanı: Enfekte olmuş bölgelerden sürüntü alınır ve laboratuvar testleri yapılır. İdrar yolları ve rahim ağzındaki enfeksiyonlarda ilk idrar örneği yeterli olabilir.

Tedavi: Antibiyotikler ile Kronik Bel Soğukluğu başarıyla tedavi edilir. Ancak ilaçlara dirençli bakteri tiplerinin ortaya çıkmasıyla tedaviler güçleşmiştir. Hastaların diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar yönünden de değerlendirilmesi gereklidir. Tedavinin sonuna kadar uygulanması önemlidir. Enfeksiyon sona erse de oluşan hasarlar kalıcıdır.

Korunma: Cinsel yoldan bulaşan hastalıklardan korunmanın kesin yolu enfekte olmadığı bilinen, testleri negatif, tek eşle ilişki yaşamaktır. Kondomlar her seferinde ve doğru olarak kullanıldığında bulaşma riskini azaltırlar. İdrar yaparken yanma, akıntı, ağrı ve kızarıklık halinde hemen doktora başvurmalıdır.

Kronik Bel Soğukluğu tanı ve tedavisi olan kişinin yakın zamanda cinsel ilişkiye girdiği partnerlerinin de muayene ve tedavilerinin yapılması gerekir.
" } ] }